ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Δεκάδες χιλιάδες  μαθητές άλλα και φοιτητές κατέβηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, απαιτώντας μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή δωρεάν παιδεία και ποιοτικό κύκλο σπουδών.

«Θέλουμε η παιδεία να επανέλθει στα χέρια του κράτους και ως τώρα η απάντηση της κυβέρνησης υπήρξε μηδαμινή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενχαμίν Βέρα, ο οποίος είναι επικεφαλής του κινήματος στο Εθνικό Ινστιτούτο, ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Χιλή.

Η κυβέρνηση απάντησε με βίαιη καταστολή της διαδήλωσης! Στη μεγαλειώδη πορεία, που εκτός από φοιτητές και μαθητές, συμμετείχαν επίσης καθηγητές και συνδικάτα από το χώρο της εκπαίδευσης, η αστυνομία, με την συμβολή της κρατικής ασφάλειας και ειδικών δυνάμεων καραμπινιέρων, προχώρησε στη σύλληψη πάνω από 100 διαδηλωτών!

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντρέ Τσάντγουικ καταδίκασε τις πράξεις βίας (έτσι ονόμασε τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος) και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία για το περιορισμό του δικαιώματος της διαδήλωσης!

Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο, οι φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 40 μεγάλες κινητοποιήσεις για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, του πρώτου προέδρου της δεξιάς μετά το τέλος της δικτατορίας Πινοσέτ, να προωθήσει τις συγκεκριμένες αλλαγές στον τομέα της παιδείας.