Τα αυτονόητα που τα στερούνται διεκδίκησαν με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν οι μαθητές της ανατολικής Αττικής. Με σύνθημά τους να μην καταργηθεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών προς τα σχολεία τους, διαδήλωσαν προς το υπουργείο Οικονομικών.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιάς Φώκαιας, με τη συμμετοχή της δημοτικής Αρχής του Δήμου Σαρωνικού, των διευθυντών/διευθυντριών των σχολικών μονάδων του δήμου και εκπροσώπων των Συλλόγων Διδασκόντων, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών των σχολείων του δήμου. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της κυβέρνησης που αγγίζουν το 50%, οι μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία και κυρίως το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών, πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ολόκληρη τη σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε μεταξύ άλλων να καταγγείλει την ολιγωρία που έχει επιδείξει η πολιτεία για τα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ζήτησε να αυξηθούν άμεσα οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την εκπαίδευση(οι οποίες έχουν περικοπεί κατά 50% σε σχέση με πέρσι), για να μπορούν οι σχολικές μονάδες να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους και να λειτουργήσουν ομαλά το φετινό χειμώνα (π.χ. πετρέλαιο, σχολικός εξοπλισμός, γραφική ύλη κλπ.) και δήλωσε συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Το ψήφισμα υπέγραψαν μαθητές, γονείς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες από τους δήμους Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού και Σπάτων – Αρτέμιδος.