Σχεδόν έτοιμο είναι το σχέδιο των νέων συγχωνεύσεων σχολείων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, άμεσα θα κληθούν οι δήμοι και οι κατά τόπους εκπαιδευτικές διευθύνσεις προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.


Εντούτοις, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από τους επιτελείς του υπουργείου Παιδείας και σύμφωνα με επίσημες διαρροές στα ΜΜΕ, σχεδιάζουν από του χρόνου λουκέτο σε όσα Γυμνάσια και Λύκεια φοιτούν την τρέχουσα σχολική χρονιά λιγότεροι από 100 μαθητές. Παράλληλα, δε θα υπάρχουν, κατά τη νέα σχολική χρονιά, Γυμνάσια με Λυκειακές τάξεις, μιας και αυτές θα ενσωματωθούν στα πλησιέστερα Λύκεια.

Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται ότι θα κλείσουν όλα τα περιφερειακά (εκτός δήμου Ιωαννίνων) Γυμνάσια και Λύκεια του νομού, εκτός από αυτά σε Μέτσοβο, Κόνιτσα, Δολιανά και Ελεούσας, που διατηρούν σήμερα περισσότερος από 100 μαθητές. Συγχωνεύσεις θα γίνουν και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου με βάση χωροταξικά κριτήρια, θεωρείται δεδομένη η συγχώνευση 3 σε 1 των Γυμνασίων της Κιάφας (6ου, 7ου και 8ου), καθώς επίσης και του 1ου με τ
ο 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Είναι προφανές ότι οι συγχωνεύσεις μεθοδεύονται με καθαρά λογιστικούς όρους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα ιδιαίτερα μορφολογικά και συγκοινωνιακά προβλήματα της εκάστοτε περιοχής.

Οι μαθητές θα δυσκολεύονται στις μετακινήσεις από και προς το νέο τους σχολείο, ενώ καθηγητές θα χάσουν τη δουλειά τους!

Καμία συγχώνευση και κανένα κλείσιμο σχολείου δεν πρέπει να γίνει ανεκτό.