Οι μαθητές που θα καταστρέφουν βιβλία θα πρέπει να τα πληρώνουν, τόνισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο υπουργός Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλος , προαναγγέλοντας παράλληλα απόφαση του υπουργείου που προβλέπει την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.

«Μελετάμε ένα τρόπο ώστε αυτά τα βιβλία να μην τα πετάμε στο τέλος του χρόνου, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, να δίδονται πάλι για χρήση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για τρία χρόνια, εμείς γιατί να τα πετάμε, τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξης των 20-30 εκ. ευρώ το χρόνο. Θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το βιβλίο και θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα η οποία δεν κοστίζει τίποτα και δεν μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα τα παραδίδουμε στους επόμενους».

Κάθετα αντίθετοι δηλώνουν από την πλευρά τους εκπαιδευτικοί και γονείς στην επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.

«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» (Μπ. Μπρεχτ)

Τα σχολικά βιβλία είναι δικαίωμα των μαθητών να τα έχουν και δεν μας κάνει χάρη η κυβέρνηση που μας τα δίνει. Με πρόσχημα ότι οι μαθητές «καταστρέφουν» τα βιβλία θέλουν στην ουσία να καταργήσουν τον ΟΕΔΒ, τα δωρεάν βιβλία στα σχολεία ή στην καλύτερη να τα επαναχρησιμοποιούν. Τα στιχάκια που γράφουμε στα βιβλία μας, την όποια ανούσια μουντζούρα και ζωγραφιά, τον επαναστατικό στίχο από Rage Against The Machine  και τη φιγούρα του Che το θεωρούν καταστροφή. Για εμάς όμως είναι κομμάτι της ζωής μας και δεν τους τα χαρίζουμε.

Τα σχολικά βιβλία μας είναι κατεκτημένο δικαίωμα μιας κοινωνίας όπου η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή διδασκαλία μιας χρήσης. Ξέρουν πολύ καλά να δίνουν δις στους τραπεζίτους, στους βιομήχανους και στου εφοπ-ληστές, ξέρουν να πληρώνουν το χρέος που αυτοί δημιούργησαν στην τρόικα αλλά κόβουν από την παιδεία και τα δωρεάν βιβλία!

  • Το σύστημα τους σαπίζει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο!
  • Έρχεται η ώρα της ανατροπής τους!
  • Πρώτο αγωνιστικό ραντεβού 18 Οκτώβρη στην Γενική Απεργία. Όλα τα σχολεία ραντεβού στον Αγώνα!