Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε έρθει σε επαφή από μικρή ηλικία κιόλας με τη φυσιογνωμία του Τσε. Η πρώτη αυτή γνωριμία ίσως να κρίνεται και άδοξη ή αν αντίστοιχη του έργου του καθώς μέσα στην εμπορευματοποίηση της εποχής μας ακόμα και επαναστατικές φιγούρες όπως ο Τσε αλλοιώνονται. Παρόλα αυτά έχει μεγαλύτερη σημασία το πόσο σε παρακινούν και στην πορεία σε αλλάζουν, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που γνωρίζεις και όχι τόσο το πως ήρθες σε μια πρώτη επαφή μαζί τους. Μέσα σε αυτό το κείμενο θα γνωρίσουμε βασικές πτυχές του  έργου του Τσε και θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς και γιατί ο Τσε ενέπνεε πάντα τα νεολαιίστικα κινήματα και πόσο σημαντικό είναι το παράδειγμά του ιδιαίτερα για την σημερινή περίοδο.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 14 Ιούνη του 1928 στην Αργεντινή. Η οικογένειά του ήταν μεσοαστική, πράγμα που σήμαινε  ότι αν ήθελε είχε την ευκαιρία να ζήσει μια σχετικά άνετη ζωή. Αυτός όμως, αφού πήρε το πτυχίο της ιατρικής, άρχισε μια σειρά από ταξίδια στη Λατινική Αμερική με στόχο να βοηθήσει το φτωχό λαό της που βασανιζόταν καθημερινά από δεκάδες αρρώστιες λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης. Σύντομα όμως ανακάλυψε ότι το πρόβλημα των λαών της περιοχής λύνεται με διαφορετικό τρόπο. Λυνόταν με την πολιτικοποίηση του ώστε να βοηθήσει όλο τον λαό να έρθει σε μια γόνιμη επαφή με την πολιτική. Αυτή ήταν και η αρχή της ενασχόλησης του Τσε με την πολιτική.

Επανάσταση στην Κούβα

Το 1955 , ο Γκεβάρα πηγαίνει στο Μεξικό όπου γνωρίζει τους Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο και τους συντρόφους τους, πολιτικούς εξόριστους από την Κούβα ,οι οποίοι του δίνουν το παρατσούκλι Τσε. Οι προετοιμασίες για την επιστροφή στο νησί και την έναρξη της κουβανικής επανάστασης είχε αρχίσει. Την ίδια χρονιά ο Τσε παντρεύεται την 30χρονη περουβιανή Ίλντα Γκαντέα Ακόστα.Στις 25 Νοέμβρη του 1956 ο Τσε με τους αδερφούς Κάστρο και μια ομάδα ανταρτών αποβιβάζεται με το πλοίο «Γκράνμα» στην Κούβα. Στην πρώτη τους συμπλοκή με τα στρατεύματα του Κουβανού δικτάτορα Μπατίστα, οι περισσότεροι αντάρτες σκοτώνονται και ο Τσε τραυματίζεται. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να οργανώσουν το αντάρτικο και  στις 2 του Γενάρη του 1959, οι επαναστάτες επικρατούν και εισέρχονται στην Αβάνα.
Ο Τσε στην κυβέρνηση του Κάστρο κατείχε σημαντικές θέσεις και προωθούσε με κάθε ευκαιρία τον σοσιαλισμό, προσπαθώντας να καλλιεργήσει σοσιαλιστική συνείδηση στον κουβανέζικο λαό.

Η επιστροφή στη Λατινική Αμερική

Το 1966 πήγε στη Βολιβία και οργάνωσε το αντάρτικο στην περιοχή της Σάντα Κρουζ. Πολλά από τα γεγονότα που συνέβησαν στον ένα χρόνο μέχρι τη δολοφονία του τα κατέγραψε στο γνωστό ημερολόγιο που δημοσιεύτηκε σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα. Τον 8 Οκτώβρη του 1967 η ομάδα του περικυκλώνεται σ’ ένα φαράγγι στην Βολιβία, ο Τσε τραυματίζεται στο πόδι και συλλαμβάνεται. Στην ανάκριση παρευρίσκεται και ο Αμερικανός πράκτορας Φέλιξ Ροντρίγκεζ και, κατόπιν εντολής του, ένας υπαξιωματικός του βολιβιανού στρατού, ο Μάριο Τεράν, πυροβολεί και σκοτώνει τον Τσε. Η δολοφονία του στις 9 Οκτώβρη του 1967 στα βουνά της Βολιβίας από άντρες του βολιβιανού στρατού και Αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συγκλόνισε όχι μόνο τη Λατινική Αμερική, αλλά τους αγωνιστές και δημοκράτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στις 8 του Οκτώβρη του 1967 το απόσπασμα που τον καταδίωκε -βολιβιανοί στρατιωτικοί μαζί με Αμερικανούς κομάντο- περικύκλωσε την ομάδα του Τσε και μετά από σκληρή μάχη κατάφεραν να τον τραυματίσουν. Την επομένη και ενώ ήταν τραυματισμένος δεν δίστασαν να τον δολοφονήσουν εν ψυχρώ. Ήταν μόλις 39 ετών.

 Ο Τσε στο σήμερα

 Ο Τσε σηματοδότησε μια ολόκληρη περίοδο για την επανάσταση στη Λατινική Αμερική. Ο Τσε παραμένει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων ως ένας φλογερός επαναστάτης που θυσίασε τις ανέσεις μιας ασφαλούς ζωής που μπορούσε να έχει στην Αργεντινή αλλά και τις υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό της Κούβας για να προωθήσει, σύμφωνα με τη δική του λογική, την επανάσταση. Ο θάνατος του Τσε συμπίπτει στην Ελλάδα με τη σκληρότερη φάση της χουντικής τρομοκρατίας. Η μυθική μορφή του επαναστάτη εμπνέει την αντίσταση και των αγώνα κατά της χούντας στην Ελλάδα. Από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα σχεδόν κάθε αγώνας της νεολαίας επηρεάζεται από το έργο του Τσε. Αυτό γιατί ακόμα και 45 χρόνια μετά το θάνατο του,οι πράξεις και τα οράματα του Γκεβάρα είναι επίκαιρα και αγγίζουν τους νέους.

Στην σημερινή συγκυρία,στην πραγματικότητα του Μνημονίου και του ΔΝΤ ο αγώνας του έχει να δώσει την αυτοπεποίθηση ,την απεμπλοκή από κάθε είδους ηττοπάθεια και την αισιοδοξία πως ο αγώνας όσες θυσίες και αν απαιτεί μπορεί να νικήσει. Στην Ευρώπη της μιζέριας,της ανεργίας και της επιβολής ο Τσε σαν φυσιογνωμία αποτελεί πρότυπο επαναστάτη. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να ήρθαμε σε μια περίεργη πρώτη επαφή με τον Τσε. Αυτό που έχει αξία είναι το ότι ο Τσε για όλους μας δεν ήταν ο πρώτος μας αναπτήρας,το πρώτο μας τετράδιο ή η πρώτη μας μπλούζα,αλλά μας διαμόρφωσε ολόκληρη τη συνείδηση και μας εισήγαγε στην πάλη για μια διαφορετική κοινωνία χωρίς καν να το καταλάβουμε. Εν τέλει ο Τσε για όλους μας θα είναι πάντα αυτός ο τρελός αντάρτης που αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο και την κοινωνία. Και σε ένα βαθμό τα κατάφερε. Γιατί σίγουρα μας άλλαξε εμάς και είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε αυτό που ξεκίνησε. Την πάλη και την κατάκτηση μιας διαφορετικής κοινωνίας και ενός διαφορετικού κόσμου…