Τί είναι το ιδιώνυμο;;;

Ο όρος αναφέρεται στο «ιδιώνυμο» (ειδικό) αδίκημα όπως περιγράφεται σε νόμο που ψηφίστηκε το 1929 (N. 4229) μετά από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου. Επρόκειτο για νόμο «Περί μέτρων προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». Ο στόχος του ήταν η ποινικοποίηση των «ανατρεπτικών» ιδεών, ιδιαίτερα η δίωξη κομμουνιστών, αναρχικών και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.

http://el.wikipedia.org/wiki/Ιδιώνυμο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας καταδικάζει την αστυνομική παρουσία και την εισαγγελική παρέμβαση σε σχολεία των οποίων οι μαθητές βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε κινητοποιήσεις.  Καταδικάζει, επίσης, απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ενέργειες μεμονωμένων διευθυντών αλλά και γονέων. Στην πρώτη περίπτωση για κλήση της αστυνομίας, στη δεύτερη για καθύβριση και βιαιοπραγία σε βάρος μαθητών. Καταγγέλλουμε, τέλος, την εκ νέου ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών και εισάγει το «μαθητικό ιδιώνυμο».

Οι κινήσεις αυτές, που σκοπό έχουν να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν ανήλικους ως επί το πλείστον μαθητές, δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία και στην εκπαίδευση. Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό και κάθε γονέα, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, σε αφύπνιση και αγωνιστική εγρήγορση.

  Πιο συγκεκριμένα, καλούμε τον εκπαιδευτικό κόσμο να αγωνιστεί συλλογικά και περιφρουρημένα για:

  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν.2811/2000).
  • Δημοκρατία και Παιδαγωγική λειτουργία στα σχολεία και στην εκπαίδευση.
  •  Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για θέρμανση και άλλα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
  • Καμία συγχώνευση-κατάργηση ή υποβάθμιση σχολικών μονάδων.
  • Άμεση οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών, για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες των σχολείων.

Κατερίνη, 19-10-2012

Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας