…Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή δεν τη διαλέξαμε.
Ας δεχτούμε παλικαρίσια την ανάγκη
…Μα δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν θα νικήσουμε,
δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν θα νικηθούμε.
…’Ότι κι αν είναι, εμείς πολεμούμε χωρίς βεβαιότητα,
κ
i η αρετή μας, μη όντας σίγουροι για την αμοιβή, αποχτάει βαθύτατη ευγένεια.
Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”
Πολέμα!…

Νίκος Καζαντζάκης


     Σε κάθε εποχή, κάθε λαός καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένα ιστορικά διλήμματα. Δεν αρκούν τα μνημόσυνα, οι καταθέσεις στεφάνων, οι λόγοι των επισήμων και οι παρελάσεις. Αν κάποιος σήμερα πάρει τα βουνά και φωνάζει «αέρα» μάλλον θα τον κλείσουν σε τρελάδικο. Αν κάποιος βάλει χλαμύδες και περικεφαλαίες μάλλον είναι μασκαράς κι όχι πατριώτης. Ποτέ τα ράσα δεν έκαναν τον παπά. Κι οι Γερμανοί καταχτητές έντυναν τσολιάδες τους ταγματασφαλίτες (γερμανοτσολιάδες, τους έλεγε ο λαός) αλλά αυτό δεν τους έκανε λιγότερο προδότες. Επειδή λοιπόν η Ιστορία του “ΟΧΙ” τους πονάει, δεν τη διδάσκουν σωστά στα σχολεία και οι φασίστες προσπαθούν να τη γράψουν αλλιώς.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

     Τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την χώρα. Τι έπαθε λοιπόν η Ιταλία και ήθελε να επιτεθεί στην Ελλάδα; Έπαθε φασισμό, που είναι από τη φύση του επιθετικός! Η φασιστική εξουσία του Μουσολίνι σε συμμαχία με τους Γερμανούς Ναζί μπήκαν σε ένα καταστροφικό πόλεμο για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα των βιομηχάνων και των τραπεζιτών τους.

     Ο Έλληνας φασίστας και δικτάτορας Ι. Μεταξάς είπε όχι στους Ιταλούς. Φασίστας είπε όχι και πολέμησε φασίστα; Όσο παράξενο και αν ακούγεται έγινε. Ο Ι. Μεταξάς αν και έτρεφε φιλικά συναισθήματα προς το φασιμό και το ναζισμό ήταν και παρέμεινε πάντοτε άνθρωπος των Άγγλων και υπηρέτης τους. Εξυπηρετούσε δηλαδή συμφέροντα άλλων βιομηχάνων και τραπεζιτών. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως οι φασίστες σε τελική ανάλυση υποστηρίζουν τους πλούσιους και το μεγάλο κεφάλαιο. Η προπαγάνδα τους υπέρ του λαού είναι ψέμα!

     Το πιο ξεκάθαρο ΟΧΙ όμως δεν το είπε ο Μεταξάς, ούτε και κανένας δικτάτορας όπως γίνεται πάντα στην Ιστορία. Το μεγάλο και περήφανο ΟΧΙ το είπε ο ελληνικός λαός, που ζούσε τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Το είπε ο ελληνικός λαός που πολέμησε και ένα χρόνο αργότερα έφτιαξε τον ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που απελευθέρωσε τη χώρα από το φασιμό και το ναζισμό της κατοχής.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ,
ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟΥ ΔΝΤ
ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΟΧΙ»

  • Ν’ αρνηθούμε να πεθάνουμε από την πείνα για να αποπληρωθούν οι ντόπιοι και ξένοι τοκογλύφοι – τραπεζίτες
  • Ν’ αρνηθούμε να ζούμε σαν δούλοι με μισθό 300 ευρώ, όσοι θα δουλεύουμε κι όσοι δε δουλεύουμε να τρώμε από τα συσσίτια, τα ληγμένα των σουπερ μάρκετ  και να «ζούμε» με βοηθήματα της πρόνοιας
  • Ν’ αρνηθούμε τη φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που  αγωνιά για τις τράπεζες και τις βιομηχανίες αλλά καταδικάζει στη φτώχεια και τη δυστυχία τους ανθρώπους
  • Ν’ αρνηθούμε να γίνουμε ένα αστυνομικό, φασιστικό κράτος με πολίτες φοβισμένα πρόβατα…
  • Ν’ αρνηθούμε την αμορφωσιά, την αμάθεια και το σκοταδισμό που μας οδηγεί η εξουσία

     Μόνο ένας ελεύθερος, εξεγερμένος λαός και νεολαία μπορεί να σώσει τον εαυτό του και  τη χώρα. Όχι φοβισμένοι και σκλάβοι.  Κι όπως συνήθως γίνεται  την τιμή αυτού του τόπου τη σώζουνε οι πεινασμένοι, οι ξυπόλητοι, οι φτωχοί, οι μεροκαματιάρηδες , οι «χωριάτες» κι η ανυπόταχτη νεολαία. Αυτοί πολέμησαν στην Πίνδο, αυτοί φτιάξανε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, αυτοί αναμετρήθηκαν με τους Γερμανοναζήδες, αυτοί έγραψαν το έπος της αντίστασης, αυτοί πότισαν με το αίμα τους τον τόπο αυτό.

     Ενώ οι άλλοι; «…Θα ρίξουμε μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων» έλεγε ο αρχιστράτηγος του Μεταξά, Παπάγος, για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, για να παραδοθούν μετά ήσυχα ήσυχα. Ο Μεταξάς δεν πήγε ούτε μια φορά στο μέτωπο και   «έβγαλε»  όλο τον πόλεμο στο υπόγειο του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια ή έπινε τσάγια στην αγγλική πρεσβεία.

     Μετά τη γερμανική εισβολή, τον  Απρίλιο του 1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου έγινε πρωθυπουργός των Γερμανών για να τον διαδεχτεί ο καθηγητής Ιατρικής Λογοθετόπουλος και αργότερα ο παλαιός πολιτικός Ι.Ράλλης, ιδρυτής των προδοτικών Ταγμάτων Ασφαλείας. Κι από κοντά ένα τσούρμο μαυραγορίτες, κουκουλοφόροι – δοσίλογοι αλλά και καθώς πρέπει επιχειρηματίες που συνέχισαν τις μπίζνες τους απρόσκοπτα. Υπήρξαν κι εκείνοι που την κοπάνησαν στη Μέση Ανατολή φορτωμένοι με λίρες και χρυσάφι. Πρώτος ο Βασιλιάς, μαζί με κάποιους από τη συμμορία του Μεταξά (Διάκος, Μανιαδάκης κλπ).

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ «ΟΧΙ» ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

Η ιστορία των αγώνων του λαού μας μας διδάσκει, μας εμπνέει, μας καθοδηγεί. Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να ξαναρημάξουν τον τόπο και τις ζωές μας. Οι μαθητές, η νεολαία πρέπει να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά! Να μπούμε όλοι στον αγώνα για μια σύγχρονη απελευθέρωση, έξω από τη φυλακή των κυβερνήσεών τους, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του καταστροφικού συστήματός τους. Πλάι σ’αυτό να υψώσουμε και τη νέα αντιφασιστική υπερηφάνεια στα σχολεία όλης της χώρας. Να οργανωθούμε, να τους ανατρέψουμε!

 

 

 

Διαβάστε επίσης:
H 28η Οκτωβρίου, η ιστορία του ΟΧΙ και ο φασισμός
Ο φασισμός της δικτατορίας Μεταξά