…με αφορμή 45 χρόνια από τη δολοφονία του από το βολιβιανό στρατό και τη CIA την 9 Οκτώβρη 1967

Μπορεί να πεθάνει πραγματικά ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας μεγάλος επαναστάτης;
Όχι, απαντούν τα εκατομμύρια νέων σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται ενάντια στην αδικία και παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο. Όχι γιατί οι απελευθερωτικές ιδέες όπως αυτές του Che δεν πεθαίνουν ποτέ και γίνονται σύμβολα αγώνα και πυξίδα μέσα στο χρόνο για ολόκληρες γενιές!

Τότε…

Στις 25 Νοεμβρίου του 1956, 82 επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Τσε Γκεβάρα, ταξίδεψαν με το πλοιάριο Granma, με προορισμό την Κούβα. Και τότε όπως και σήμερα ήταν δύσκολοι καιροί. Στην Κούβα υπήρχε η δικτατορία του Μπατίστα, ο λαός πεινούσε, η εξαθλίωση γινόταν όλο και μεγαλύτερη και η χώρα του κουβανικού λαού ήταν υπό καθεστώς εποπτείας των ΗΠΑ. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες ο Che και οι σφοι του πήραν την απόφαση να οργανωθούνε και να ανατρέψουν το τυραννικό καθεστώς. Μέρα με τη μέρα και με τα κατορθώματα τους κερδίσαν την καρδιά και το μυαλό του κουβανέζικου λαού και με τη συμμετοχή του και την υποστήριξή του νικήσαν. Νικήσαν και κέρδισαν την ελευθερία τους και μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα…

Μήπως σήμερα δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση; Η δικτατορία της αγοράς, η ευρωπαϊκή ένωση και η τρικομματική κυβέρνηση κάνουν το λαό μας να πεινάει, να εξαθλιώνεται και να απογοητεύεται. Ποιος από τους σημερινούς νέους δεν έχει προβλήματα στο σπίτι του, στην οικογένεια του και στη ζωή του; Μας θέλουν απογοητεύμενους, φοβισμένους και ανήμπορους ώστε να δεχτούμε όλα τα νέα μέτρα τους. Αυτοί και το σύστημα τους, ο καπιταλισμός, μας θέλουν χωρίς βιβλία και διαλυμένα σχολεία, να υποσιτίζονται μαθητές, να μην μπορούμε να μπούμε στα πανεπιστήμια. Και όσοι τα καταφέρουν να γίνουν φοιτητές να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, να βλέπουν τα πανεπιστήμια τους να κλείνουν και να καταστρέφονται και όλα αυτά για πάρουμε ένα μισθό 400 ευρώ ή να γίνουμε άνεργοι!

 Όχι! Δε θα μας κλέψουν τη ζωή και τα όνειρά μας. Δε θα τους αφήσουμε. Θα οργανωθούμε και θα παλέψουμε ενάντια στην αδικία, για μία καλύτερη κοινωνία. Αυτό είναι το μύνημα του Che που έλεγε ότι όποιος είναι ενάντια στην αδικία σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σύντροφός του! Δε θα σκύψουμε το κεφάλι σε ένα βίο αβίωτο από το πρωί ως το βράδυ. Θα εμπνευστούμε από τον αγώνα και το όραμα του Che και θα παλέψουμε μέχρι τη νίκη! Με συνελεύσεις στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, με καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και με όλη τη δημιουργικότητα που έχει η νέα γενιά. Θα παλέψουμε για να διώξουμε την τρόικα και όλο το σάπιο τους σύστημα. Να φύγουμε από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ και να χτίσουμε μια κοινωνία ελεύθερη και δίκαιη.

 Την φλόγα του Τσε δεν μπόρεσαν ποτέ να τη σβήσουν, για αυτό και το σύστημα ότι δεν μπορεί πραγματικά να σκοτώσει προσπαθεί να το κάνει δικό του. Πολλά χρόνια προσπαθούν να κάνουν τον Τσε εμπορικό σύμβολο και ακίνδυνο για τα συμφέροντά τους. Όμως εμείς ξέρουμε ότι ήταν επαναστάτης και κομμουνιστής και πιάνουμε το πραγματικό μήνυμά του. Ανυποχώρητος αγώνας μέχρι τη νίκη.

 Με αφορή λοιπόν την επέτειο από τη δολοφονία του Τσε η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) και το μαθητικό site Ανυπόταχτος Μαθητής (anypotaxtos-mathitis.gr) θα διοργανώσει εκδήλωση με φωτογραφικό υλικό, βίντεοπροβολή, έκθεση φωτογραφίας και αποφθευγμάτων του Τσε Γκεβάρα.

Σάββατο 13 Οκτώβρη
ώρα: 7.00 στη Σαμπιονάρα (εκθεσιακός χώρος απέναντι από την πύλη της άμμου)

Προπαντός, να είστε πάντοτε ικανοί να νιώσετε όσο πιο βαθιά γίνεται οποιαδήποτεαδικία που διαπράττεται κατά του οποιουδήποτε σ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι η πιο όμορφη αρετή ενός επαναστάτη.

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα